Pohjois-Suomen Pyöräily / Arkisto

Share |

Aika-ajo

Aika-ajo Pohjois-Suomessa


Ville

Aika-ajo eli tempo on yksinäistä taistelua kelloa vastaan. Osanottajat lähetetään ennalta määrätyssä järjestyksessä yleensä minuutin välein reitille, jonka pituus vaihtelee välillä 5km-50km. Aika-ajoa sanotaan maantiepyöräilijöiden keskuudessa totuuden hetkeksi, koska se määrittelee kilpailijoiden tason kellontarkasti ilman yhteislähtömaantiekilpailuille ominaisen taktiikan vaikutusta tuloslistaan. Aika-ajokilpailut Pohjois-Suomessa ovat perinteisesti kilpailtuja ja arvostettuja, hyvänä esimerkkinä Nivalan Tempo.

Ajaja

Vahva aika-ajaja on yleensä myös vahva pidemmissä maantiekilpailuissa, vaikka poikkeuksia tietysti aina on. Parhaimmat ominaisuudet aika-ajajalle ovat vahva vauhtikestävyys ja hyvä voimataso. Tärkeä vahvuus on myös hyvä ajoasento ja taipuisuus. Hyvä aika-ajaja saavuttaa matalan asennon ja loivan lantiokulman siirtämällä satulaa eteenpäin ja yleensä hieman ylöspäin. Hänellä on myös taipuisa vartalo ja vahva selkä. Legendan mukaan maailman ehkä kaikkien aikojen parhaalla aika-ajajalla Jacques Anquetililla oli koko ammattilaisjoukon vahvin selkä!

Aika-ajo suoritetaan suurimmaksi osaksi ajajan pään sisällä. Ajajan on oltava äärimmäisen keskittynyt ja valmiina ylittämään omat rajansa. Hyvä perinteinen harjoitus aika-ajajalle on kellottaa lyhyt lenkki ja kokeilla parantaa aikaa kerran viikossa. Joillakin paikkakunnilla onkin tällaisia "viikkotempoja" jotka eivät vaadi kovin suuria järjestelyjä ruuhkattomalla ja risteyksettömällä reitillä.


Tempokilpailut eivät välttämättä ole mitään varustelukilpailuja, vaan normaalilla maantiepyörällä voi loistavasti harjoitella ja kilpailla tempoajossa. Aloittelevalle tempoihin on ehkä pienin kynnys osallistua, ja pyöräkilpaileminen onkin helppoa aloittaa aika-ajoista. Vaikka tuloslistoissa näkyvät kaikkien ajat, siinä kilpaillaan vain itseään vastaan!

Antti/OPP 15.01.2011


Iiro


Kuvat PSP:n arkistoista
Takaisin Aika-ajo-osioon