Pohjois-Suomen Pyöräily / Arkisto

Share |

Seurat ja ajajat


Pohjoisen kilpailut ovat jo ovella

P-SM Tempolla aloitetaan

Kuvat Jukka KivirintaJärvikylän Tempo Kotimainen maantiecup on pyörähtänyt käyntiin eteläisessä suomessa Lattomeriajojen, SK muistoajojen, TS Korttelin sekä Satakunnan etappien merkeissä. Tätä kirjoittaessa ajetaan naisten kansainvälisiä etappiajoja pääkaupunkiseudulla sekä Nurmijärvi GP:tä Rajamäellä maastomaratonin ja kuntoajojen lisäksi. PSP:n jäsenseurojen kilpailijoita on ollut mukana hyvällä menestyksellä, onnea kaikille kisoihin osallistuneille ja tuleviinkin kisoihin!

Mutta hyvin pian päästään ajamaan myös pohjoisen alueella. Nimittäin Pohjois-Suomen Pyöräilyn kauden 2014 kisakalenterin ensimmäinen arvokisa ajetaan 17.5. ajettavan Järvikylän tempon merkeissä. Kyseessä on siis tempoajon Pohjois-Suomen mestaruuskisat, joten panoksia on mukavasti heti kauden avauksessa. Alun perin Nivalan tempon nimellä tunnettu perinteinen kilpailu on ajettu nykyisellä Järvikylän reitillä vuodesta 2001 lähtien. Kilpailut ovat keränneet parhaimpina vuosina pitkälle toistasataa kilpailijaa ottamaan itsestään mittaa kelloa vastaan.

Kilpailureitti on tullut siis tutuksi yli vuosikymmenen kisailujen aikana. Aikuisten sarjojen 20km reitti käynnistyy Järvikylän koululta käyden kääntymässä vanhan Makolan kaivoksen risteyksessä ja palaten takaisin. Reitti on kohtuullisen loivapiirteinen, joskin ennen kääntöpaikkaa olevat nousut kutittavat kuskien reisiä mukavasti. Junioreiden reitit suuntaavat samalle tielle, kääntyen sarjoista riippuen aiemmin takaisin kohti maalia.

Kilpailun 20km reittiennätys meni viime vuonna uusiksi, kun OTC:n nykyisen puheenjohtajan Marko Törmäsen vuonna 2010 ajama aika 0:25.46 (46,5km/h) siirtyi historiaan. Kruununkatto-Rush Racing -teamin Mikko Kejo täräytti uusiksi ennätyslukemiksi 0:25.34 (46,9kmh). Kejon kintereille ajoi CC Picaroa edustanut Juha Kangaskokko ajallaan 0:25.39 (46,8kmh). Nähdäänkö kaksikko tänä vuonna Järvikylässä? Iskeekö tällä kaudella OTC:ta edustava Kangaskokko uudet ennätyslukemat? Nähtäväksi jää, joka tapauksessa näiden isojen poikien (Kejon kohdalla kirjaimellisesti) ajoissa onkin loistavia tavoitteita tuleville tempojyhkijöille!

Järvikylän Tempo Kysytpä keneltä tahansa Järvikylän tempon reitistä, vastaukseksi saat myönteisen luonnehdinnan. Kevään avauskisaksi reitti on sopiva, matkojen pituudet samoin. Oman, hivenen tuoksuvankin mausteensa paikkakunnan tapahtumalle tuovat aktiivisen maatalouspitäjän tilat, lannanlevitykseen kulkevine traktoreineen. Vuosien mittaan luotu yhteishenki on taannut kuitenkin sen, että traktorit on pidetty pääsääntöisesti parkissa kilpailupäivän ajan. Tosin joskus on voinut käydä niinkin, että jonkun kilpailijan kohdalle on sattunut paikallista peesiapua tai sitten menoa hidastavaa jarrua. Nämäkin tilanteet lienevät menneet vuosien mittaan tasan. Maatilojen peltoaukeat tuovat myös oman erityispiirteensä temporeitille. Tuuli on alituinen vastus, jonka vaikutus täytyy ottaa huomioon.

Nivalan Pyörärinki

Pyörärinki on Kalajokilaakson alueella toimiva v.1993 perustettu pyöräilyn erikoisseura, jonka tavoitteena on kannustaa ihmisiä liikkumaan pyörällä, osallistumaan pyöräilytapahtumiin ja pyöräilykilpailuihin. Jäseniä on n.60 ja seuran puheenjohtajana toimii Annikka Ekhdahl, varapuheenjohtajina toimivat Hannu Marjoniemi (maantiepyöräily) sekä Jukka Kivirinta (maastopyöräily).

Nivalassa ajetaan Järvikylän tempojen lisäksi maastopyöräilyn marthon-cupin osakilpailuna Pyssymäki XCM. Seura onkin panostanut maastopyöräilyn edellytyksiin sekä XCO:n että XCM:n ratojen muodossa ja maastopyöräilyn harrastajat sekä kilpalijat ovat olleet tyytyväisiä Pyssymäen olosuhteisiin.

Nivalan Pyöräringin kotisivut
Taneli K. 10.05.2014


Takaisin Seurat ja ajajat-osioon