Pohjois-Suomen Pyöräily / Arkisto

Share |

Ratapyöräily

Ratapyöräily Pohjois-Suomessa


Iiro

Ratapyöräilyllä on Pohjois-Suomessa pitkät perinteet. Lajia harrastetaan sekä maaradalla, jossa rata on tasainen, sekä velodromilla, jossa etenkin kaarteet ovat kallistetut. Ratapyöräily on perinteikäs olympialaji, jota harrastetaan runsaasti kaikissa maanosissa. Kattavimmat ratatilastot on koonnut Kalevi Mikkonen OPP:n historia –osioon.

Ratapyöräilyssä ajajan ja pyörän suhde on erityinen:

-Voittoon voi ajaa yhtä hyvin 500euron ja 5000euron pyörällä. Olisiko realistista esim. DH:ssa tai maantieajossa. Vuosittain eliteluokkien SM-kilpailuissakin komeilee palkintopallilla ajajia, jotka eivät ole syntyneetkään silloin kun pyörällä jo ajettiin täyttä häkää! Laji on tosi kukkaroystävällinen.

-Ajaja kiinnitetään polkimiin joko maantieklosseilla, ilmastointiteipillä, nahkaremmeillä tai lukitsemalla metallinen vipu polkimen pohjasta. Ideana on, että vaikka ajaja kaatuisi, ei ”kaveria heti jätetä”. Ajettava alusta on etenkin velodromilla kivikova ja käytettävät ilmanpaineet aikuisten pumpattavia.

-Tunnelma täydentyy kiinteävälitteisyyteen. Pitkäänkin pyöräillyt ajaja yllättyy iloisesti kokeillessaan ensimmäistä kertaa väkisin pyörivillä kammilla ajamista. Kun vielä tiedostetaan sprinttimatkoilla syntyvät pienet aikaerot ja käytettävä 1/1000s tarkka mittaus, ei matkan aikana saa tehdä pienintäkään virhettä. Etenkin lähtö sekä olosuhteisiin vapaasti valittava välitys ovat ratkaisevia onnistuneeseen suoritukseen. Pidemmillä matkoilla näkee usein karmeita tuskantäyteisiä tilanteita, kun esim. 800m ennen maalia kaveri ei jaksakaan polkea tarvittavalla nopeudella, vaan pyöritys hyytyy täysin. Tällöin ehtii helposti tulla viimeisten satojen metrien aikana useita sekunteja pataan sellaiselle, jolla pyörii maaliin saakka.

-Ratapyöräilyn erikoisuus on myös se, että ajaja saa omalla ajovuorollaan kaikkien jakamattoman huomion ja ajo näkyy kaikkine virheineen vanhojen ratakettujen silmien edessä. Etenkin uusia ajajia katsotaan pitkään kuin lehmä uutta navettaa.

Ratapyöräilylajeina ovat aika-ajot 500m tai 2km, takaa-ajot 2km, 3km,4km, linja-ajo max 15km, keiring ja eräajo. Lisäksi on tulossa eräänlainen yleisurheilusta tuttu moniottelu omnium.

Eräs mielenkiintoisimmista ratapyöräilylajeista on eräajo, jossa ensin ajetaan lentävä 200m ja tulosten pohjalta valitaan kahdeksan ajajaa toisia vastaan siten, että nopein karsija ajaa hitainta vastaan jne. Jatkoon pääsee ylittämällä maalilinjan ennen paria.

Kattavasti lisätietoja ratapyöräilystä saa Suomen Pyöräilyunionin sivuilta kohdasta Kansalliset säännöt OSA 3.


Markku V./OPP/Sodankylä 01.01.2011


RiikajaNiina
Kuvat PSP:n arkistoistaTakaisin Ratapyöräily-osioon