Pohjois-Suomen Pyöräily / Arkisto

Share |

Kilpapyöräily


Ryppyotsaisuus lisää vastatuulta

Neuvoja pyöräilykauden avaukseen


Pyöräilykausi on taas käynnissä! Jännitys lähtöviivalla kohoaa.
Kaikilla on omat tapansa valmistautua kisaan. Tyypillinen kilpailija lämmittelee rullilla, vetää vetoja sivuteillä, lörpöttelee kilpakumppaneilleen, syö geelejä ja juo lisäaineita, tuijottaa ja haistelee ilmoja, seisoo pitkässä vessajonossa tai käy kuumeisesti varusteitaan läpi. Eräs asia, mikä kaikkia yhdistää: Kukaan ei uskalla kuuluttaa olevansa kunnossa, treenannut monta kuukautta nimenomaan tähän kauteen. Jos kaikki olisivat harjoitelleet kuin väittävät, he näyttäisivät lähtöviivalla jonottavan  laihdutuskuurille. Kaikki yrittävät vähätellä odotuksiaan muiden kuntoa pohtiessaan. Jos ManU kohtaisi AC Oulun, Alex Ferguson sanoisi: "Tulee jännittävä ja tasainen peli, me emme saa aliarvioida sinistä vastustajaamme." Totuuden me tiedämme kaikki: ManU:n vaihtopenkki löisi oululaiset 11-0. On hauskaa paljastaa bluffaaja kuntopyöräilijästä. Tässä on muutamia kokemukseen perustuvia vinkkejä:

"En ole treenannut koko talvena"

Totuus: Seurapaita näyttää olevan menneitten aikojen lumia, vanhanaikainen ja pieni. Hän pihisee ja puhisee, kastuu likomäräksi vaatimattomassa alkuverryttelyssä. Jalat ovat rottinkia. Rullat, mitkä hän sai joululahjaksi, olivat torilla myytävänä. Massahiihdot, mistä hän syksyllä painokkaasti puhui, voit tarkistaa www.tervahiihto.fi tuloksista. Hän tulee teurastetuksi 20min ajon jälkeen, joten paras soittaa etukäteen pelastushelikopteri.
Bluffi: Hän näyttää paljon hoikemmalta kuin viime kesänä, nahkat roikkuvat kasvoilla, reisilihakset ovat paksut etkä tahdo pysyä hänen peesissä alkuverryttelyssä. Jos näet rajat jaloissa ja käsivarsissa, hän on leireillyt Mallorcalla pääsiäisenä. Ainoa, joka on harjoitellut talvella enemmän kuin hän, on Juha Kangaskokko, ja hän on edelleen pääjoukossa neljän irtioton jälkeenkin.

"Hävitin palkintokaappini viime talvena, lopetin"

Totuus: Hänellä roikkuu teepussit silmien alla, käyttää keskikaljaa suonensisäisesti, syö pizzaa, nuuskaa pulveria, haisee lasinpesunesteelle, nojaa pyöräänsä oksentaessaan. Jos hän ripittäytyy lopettaakseen (varsinkin, jos on kylmä ja sataa), soita hänen vaimollensa, jotta hakee miehensä kotiin.
Bluffi: Ei väsymyksen merkkiäkään kasvoilla, krapulasta, korjaussarjasta tai muuta paljastavaa. Ainoa mikä tuoksuu, on vastapesty pyöräilytakki ja liniamentti. Hän on esimiehenä paikallisessa asukastuvalla ja on hyvällä tuulella edellisillan pastaruuasta ja vaimon hieronnasta. On pirteä kilpailuun kuin vastaravistettu pirtelö.

"Olen syönyt liian paljon epäterveellistä ruokaa"

Totuus: Kiinnitä huomio leveämpään lantioon kuin hartioihin, roikkumahaan, väsyneeseen ihoon, yleisolemukseen. Jos hän lisäksi vaikuttaa poissaolevalta, tuoksuu valkosipulille ja punaviinille, hän on luultavasti ollut poikien kanssa ulkona nauttimassa pitkää päivällistä. Viimeinen niitti on, jos hän ei jaksa odottaa vuoroaan vessaan, vaan käveleskelee muina miehinä luontoon.
Bluffi: Hänen vaimonsa työskentelee martoissa terveen ruokavalion puolesta puhujana, missä olympiahuiput ja hänen miehensä väittävät ihmiseen mahtuvan puoli kiloa salaattia vuorokaudessa. Jutellessaan kanssasi, hän syö banaania ja ryystää urheilujuomaa päälle. Hän näyttää sadan veteraanipyöräilijän joukosta ikäisekseen terveimmältä, nuorimmalta ja normaalimmilta. Viimeksi jolloin hän söi luultavasti epäterveellisesti, oli v.2001 jolloin epo riehui Suomessa.

"Otan kilpailun harjoituksena"

Totuus: Jos hän on Jari, Pekka tai Esa, se on totuus. Ehkä myös, jos edellisenä päivänä oli kova kisa, kuten huomennakin ja kysymyksessä on varma tieto.
Bluffi: Suunnilleen kaikki Suomen kisat painottuvat alkukesään, joten kukaan ei lähde harjoittelemaan toukokuussa. Ei ole uutinen, että kuski ilmoittaa perheelleen, työkavereilleen, ystävilleen ja joukkuekavereilleen lähtevänsä harjoitusmielessä kilpailuun purkaakseen kilpailupaineitaan. Hän on erikoistapaus, jos ei hiukan jännittäisi kun numerolappu lyödään rintaan. "Miksi sitten voitit viimeksi?" "Minähän sanoin jo, että otin sen harjoitusmielessä...sitä paitsi jalat oli jumissa." Hän on luonnonlahjakkuus, kun me muut uneksimme ajavamme Oulujokiajon tandemin peesissä.

 

Pekka/OTC 2010

Takaisin Kilpapyöräily-osioon