Pohjois-Suomen Pyöräily / Arkisto

Share |

Kilpapyöräily


Huippu-urheilun maailma

Jokainen olkoon olympiaurheilija!


Elämisen taito on enemmän painia kuin tanssia. Urheilijat voivat edelleen olla aitoja, rehellisiä ja myös eettisen tarkastelun kestäviä, vaikka julkisuus ja raha suistavat helposti jotkut yksilöt "väärille poluille", samoin kuin ihmisellä on suuri vaara rappeutua moraalisesti joutuessaan viettämään liian suuren osan elämästään johtavassa asemassa, ylellisyyden keskellä. Jos ihminen voittaa ja menestyy jatkuvasti kokematta tappioita, niin hänestä kehittyy melko varmasti röyhkeä, ylpeä, kylmä ja kova. Miten ihminen voisi arvostaa valoa ellei olisi varjoja? Miten lämmöstä voisi nauttia ilman kylmyyttä? Kiihkeä voittamisen pakko johtaa moniin vääristymiin myös urheilussa.

Jokainen olkoon olympiaurheilija, huippu-urheilija, jos niin haluaa. Kukapa meistä haluaisi olla surkea epäonnistuja, joka jää syrjään elämän upeista karkeloista? Moniko epäonnistuu huonon terveytensä takia? Muistin katoamainen, masennus, ärtyisyys, mielenvikaisuus saattavat johtua huonosta ruumiillisesta kunnosta, mutta vammaisuus terveysliikuntoineen onkin sitten asia erikseen. Ilmeisen kunnioitettavien ihmisten kohdalla saattaa olla mielipide-eroja, jotka johtuvat erilaisista elämänarvoista. Huippu-urheilu, kilpaurheilu, kuntourheilu, terveysliikunta ovat jokaisen omia veteen piirrettyjä viivoja täynnä, joista on turha väitellä vaan tulee kunnioittaa jokaista loukkaamatta harrastuksineen.

Entä miten suhtautua suomalaiseen jalkapalloiluun tai amerikkalaisiin, jotka kutsuvat muita urheilulajeja pilipalilajeiksi baseballin, olympialaisten näytöslajin rinnalla? Karhujen ja kantojen kanssa painiminen on Long Beachilla luultavasti harvojen harrastus verrattuna Kalevan kansan harrastuksiin Pohjantähden alla, totuuden ja runon kotimaassa. Lukkari - rehellisen hidasjärkiset älköön tälle tontille haaveilko - on ylivaltainen orkesterinjohtaja! Juonikas syöttäjä on pesäpallon suola, aivo ja lauluntekijä. Jo ykköspesästä saattaa tulla joukkohautausmaa, jonne tehdään kuolleita röykkiöittäin. Tuo joukkomurhaaja, kärpästen metsästäjä on koko hiekka-areenan sankari, kansallispelimme eittämätön mikko vilkastus, vauhtipyörä, takapiru, joka sählää velmuine ilmeineen ja herkkine sormineen kotipesässä antenni- ja lautasherrana.

Pesäpallo on vielä kurssissaan!

 

Pekka HartikkaTakaisin Kilpapyöräily-osioon