Pohjois-Suomen Pyöräily / Arkisto

Share |

Kilpapyöräily

Kuusamon P-SM ratakisat

jälkikaikuja


Kuvat Riia-Maria Törmänen

Sunnuntai-aamuna 14.8.2011, ennen kuin työläinen ehti kaataa itselleen toisen kupillisen kahvia, OPP:n M16-sarjan joukkueen Hämäläinen, Väyrynen ja Puolakka siirsivät Pohjois-Suomen ennätyksen 2km joukkueajossa uusille luvuille. Työmiehen selatessa lehden urheilusivuja, kisojen nuorin osallistuja 3v. Eero Merenkukka ajoi 500m aika-ajon yleisön kannustaessa riippumatta paidan väristä. 500m lähdöt rullasivat omalla painollaan, junnujen pistäessä kammet pyörimään uudestaan ja uudestaan. Kisapaikan ilmapiiri oli alusta lähtien välitön, kannustava ja reilu.

Hieman enemmän kampea pyörittäneet valmistautuivat omiin suorituksiinsa. Grillimakkara tirisi ja viekoitteli maistamaan. Lujalla itsekurilla varustetut ajajat kamppailivat mielihalujaan vastaan. Kilometri pysyi samana kaikille, kuskien vaihtuessa numero kerrallaan.

Kovia aikoja ilmestyi Kivisen Heikin taatusti tarkan ajanottolaitteiston kennoille. Ensikertalaiset yllättivät konkareita, mikä kuvastaa sekin ratakisojen luonnetta: aina kannattaa kokeilla miten kulkee. Tulilanka voi olla lyhyt, mutta silti riittävä mitalin pokkaukseen. Päivä jatkui samaan rataan, yleisön selvästi viihtyessä kisapaikalla kilpailijoiden ohella. Kisakahvila pysyi vireessä asiakkaiden ostaessa pientä purtavaa ja juotavaa päivän mittaan.

Työmiehenkin kannatti nyt tulla paikalle seuraamaan, kuinka juniorit ajoivat pitkiä matkoja - ajanoton salliessa useamman kisaajan ajon yhtä aikaa. Radalla oli totisesti vilskettä. Kannustusta riitti äänijänteiden joutuessa koetukselle.

Joukkueajot olivat kirsikka kakussa. Niin juniorit kuin senioritkin pistivät parastaan; kahdesta neljään kilometriin mahtui monenlaista tapahtumaa. Ennalta luodut taktiikat saattoivat sortua, toisaalta onnistuakin nappiin. Kuskit lähtivät ajamaan joukkueidensa puolesta, mitään pelkäämättä ja kaikkensa antaen. Ketään ei pakotettu, vaan kaikkia kannustettiin ja opastettiin.

Mahtava päivä jälleen kerran pienen, mutta pippurisen Pohjoisen pyöräilyperheen näyttäessä osaamistaan. Kelit suosivat, väki viihtyi, järjestelyt onnistuivat. Toki pientä säätöä päivään mahtui, mutta niin aina. Oppia ja kokemusta saavat kisaajien lisäksi toimitsijat. Tätä kaivataan lisää, muistellaan kaamoksen keskellä. Villasukat jalassa voi pohtia, mistä saisi lisää voimaa ja tiheämpiä välityksiä? Ensimmäinen vaati talven töitä, jälkimmäinen hoituu parilla klikkauksella.

Kiitos kaikille päivässä mukana olleille - tehdään tästä perinne Pohjoisen Suomen pyöräilyyn. Paikka voi vaihtua, mutta henki ja ilmapiiri säilykööt samana!

228

Tulokset (Cyclos Kuusamon tulos-sivu)

 

Cyclos 25.08.2011

Takaisin Kilpapyöräily-osioon