Pohjois-Suomen Pyöräily / Arkisto

Share |

Harrastepyöräily

Henkeviä


Mies jaksaa fyysisesti paljon. Sitkeyttä, voimaa, nopeutta - kaikkea tätä löytyy, mutta entäpä jos henkinen bensatankki tyhjenee?

Itsellä käy näin silloin tällöin ja yleensä kovan treenirupeaman uuvuttamana tai arjen harmauden ottaessa niskalenkkiä. Mielenkiintoinen juttu, kun alkaa ajattelemaan asiaa pintaa syvemmältä. Mitä on henkinen jaksaminen? Mitä ihmettä pään sisällä tapahtuu? Miten ajatukset ylipäänsä syntyvät? Aivot (naisten mielestä miehillä näennäisestä tippaleipämuodostaan huolimatta onttoa putkea sisältävä hyhmä) ovat oikeasti mystinen moottori. Sielä piilevät uskomukset, oletettu tieto ja tietoisuus, teoriat, epävarmuus, näkymättömät rajoitteet tai niiden rikkominen. Sielä lymyilevät jaksamisen energia, itsensä ylittämisen kyky, kestämisen voima. Sielä tulkitaan erilaisia viestejä, mitä moninaisimmista lähteistä. Mutta missä on "sielä"?

Ihminen ei olisi inhimillinen eläin ilman kehittyneitä aivoja. Tosin voidaan kait ajatella, että kehittymättömillä aivoilla pyöräilijäkin saattaisi kyetä jyskyttämään epäinhimillisiä tempoaikoja tai ajamaan hirmuisia kilometrejä kunnes yksinkertaisesti energia loppuisi elimistöstä. Siis niin kauan, kun ajaminen tapahtuisi yksin. Mutta heti kun kuvioon otetaan mukaan useampi kanssa-ajaja, tarvitaan myös henkisiä voimavaroja. Ajattelua, oikeassa paikassa ja oikeaan aikaan.

Innottomuus, intohimon puute, henkinen lama, masentuneisuus, elämän ilon katoaminen...eivätkö nämä kaikki ilmennä henkisen maailman myllerryksiä? Lihas ei toimi, jos bensan syötössä on roskaa tai putkissa ilmaa. Henkinen puoli ei toimi, jos lihas on niin rapautunut ettei se kykene toimimaan polttoaineesta huolimatta. Laardi puristaa elintilaa, veri ei virtaa niin kuin pitäisi, sydän hakkaa lepotilassakin ylikierroksilla. Inhimillinen ihminen on kokonaisuus, jota ei tajua kukaan täydellisesti. Ei edes pyöräilyn asiantuntija.

Mutta se on varmaa, että kenen tahansa kannattaa pitää huolta niin fyysisestä kuin henkisestä jaksamisestaan. Pienetkin asiat vaikuttavat suuntaan jos toiseen. Kannattaa tarjota itselleen myös henkisiä ärsykkeitä, kehittyäkseen fyysisellä puolella. Eikä henkisten ominaisuuksien kehittäminen onnistu parhaalla mahdollisella tavalla, ellei tarjota lihakselle tekemistä, häädetä laardia loitommalle tai tehosteta verien virtauksia.

Pidetään huoli itsestämme kokonaisuutena.
Taneli K./Cyclos Kuusamo 14.04.2011


Takaisin harrastepyöräily-osioon