Pohjois-Suomen Pyöräily / Arkisto

Share |

Harrastepyöräily

Mitä on harrastepyöräily?

08-Yöpyöräily


Kuva 08-lenkin arkistoista

Se on pyöräilyä! Paikasta, ajasta ja tasosta riippumatta. Toiselle se on arkista hyötyliikuntaa työ- tai asiointimatkojen ajamisen muodossa. Tai mukavia pyöräilyhetkiä kaupunkien, kylien ja taajamien pyöräteillä. Joku lähtee syksyllä marjastamaan pyöräillen, toinen taas sieniretkelle. Todennäköisesti suurin osa Suomessa syntyvistä oppii ajamaan pyörällä. Hyvä niin, koska samalla kylvetään kuntopyöräilyn siemen, joka voi toisilla odottaa pitkäänkin esiinpuhkeamistaan kun toisilla itu versoo heti alusta lähtien ja kasvaa sukupolvesta toiseen.

Harrastepyöräily on ennen kaikkea mielentila ja elämiseen liittyvä valinta: "Minä haluan pyöräillä, liikkua kätevästi paikasta toiseen ja pitää samalla huolta kunnostani."

Se, millä tavalla tai tasolla tätä valintaa toteuttaa on ihan itsestä kiinni. Harrastepyöräilystä voi tulla elämäntapa. Se voi tarjota monenlaisia tavoitteita ja haasteita niitä kaipaaville. Suomi on täynnä erilaisia kuntoajotapahtumia, alkaen aikaisestä keväästä aina myöhäiseen syksyyn. Halutessaan pääsee ajamaan tuhansien muiden kanssa isoissa massatapahtumissa. Tai pienemmissä porukoissa erilaisilla porukkalenkeillä. Valinta voi johtaa jopa kilpailullisesti tavoitteelliseen pyöräilyyn. Ikä ei ole mikään este, vaan ennen kaikkea yksi kokemuksen ilmentäjä. Ikäluokkakisoissa voi ajaa vaikka 80 vuotiaana ja tarvittaessa luokkarajoja ruuvataan niin ylös kuin tarvitaan.

Mikäli mietit liikunnan harrastamisen aloittamista, pyöräily on aivan erinomainen keino lähteä liikkeelle. Pyöräily sopii kaiken ikäisille, kokoisille ja kuntoisille. Yksi tärkeimmistä asioista on se, että pyörä valitaan käyttötarkoituksen mukaan ja erityisesti sen koko valitaan kuskin mukaiseksi. Liian isolla tai pienellä pyörällä ajaminen on yhtä mukavaa kuin puristavalla kengällä kävely, tai hölskyvällä saappaalla löntystäminen. Turvallisuus on syytä huomioida myös, kypärä suojaa pään ja heijastimet ja valot huolehtivat siitä että pyöräilijä tulee nähdyksi ja hän itse myös näkee.

Harraste- ja kuntopyöräily edistää terveyttä ja auttaa toisaalta selviämään erilaisista terveyteen liittyvistä haasteista, niillä edellytyksillä mitä itse kullakin pyöräilijällä on käytettävissään. Erilaiset diagnoosit eivät ole välttämättä ylitsepääsemättömiä esteitä, vaan kyse on siitä, kuinka itse kukin pystyy ja jaksaa hallita elämäänsä erilaisissa tilanteissa. Pohjoisen seurat tarjoavat erilaisia aktiviteetteja kuntopyöräilystä kiinnostuneille ja tarjoavat kokemuksensa sekä asiantuntemuksensa kaikkien käytettäväksi. Pohjoisen alueen pyöräilyseurat opastavat mielellään erilaisissa pyöräilyyn ja kuntoiluun liittyvissä asioissa - kysyvä ei tieltä eksy.

Erinomaisen hyviä hetkiä pyöräilyn parissa!
Taneli K./Cyclos Kuusamo 01.01.2011


Takaisin harrastepyöräily-osioon