Pohjois-Suomen Pyöräily / Arkisto

Share |

Cyclocross

Cyclocross Pohjois-Suomessa


Heti maantiekauden jälkeen sään kylmetessä cyclocross-ajajat heräävät horroksestaan.

Cyclocross syntyi maantieajajien etsiessä talviharjoitusmuotoja. Laji nykymuodossaan on erittäin suosittu ja kilpailujen taso huipulla on kova. Manner-Euroopassa cyclocross-kilpailut keräävät jo kymmeniä tuhansia katsojia, ja laji on voimakkaassa nosteessa myös eri puolilla Suomea. Kausi alkaa syyskuussa ja päättyy vasta kylmimpiin pakkaskeleihin.

Pohjois-Suomi
Myös Pohjois-Suomessa lajissa on huomattavissa heräilemistä. Cc-pyörien myynti on ollut jo vuosia kasvussa ja täälläkin on lajikulttuuria syntymässä. Lajia onkin helppo ja hauska harrastaa. Varsinaisten cc-ratojen keksiminen on vain mielikuvituksesta kiinni, sekä kilpailujen järjestäminen on verrattain helppoa. Pohjois-Suomessa syksyn ja talven cc-kisoille olisi kysyntää kilpailijoiden keskuudessa. CC-kilpailut ja harrastaminen sopii erittäin hyvin myös runsaslumiseen pohjois-suomalaiseen talveen.

Voiko minusta tulla crossari?
Kyllä voi. Tunnin pituiset kilpailut vaativat ajajilta räjähtävyyttä, nopeusvoimaa, ajotekniikkaa, kykyä juosta vaikeimpien esteiden yli, haponsietokykyä sekä positiivista asennetta. Näitä on kuitenkin helppo kehittää lajin hauskuuden ja rankkuuden takia. Maastopyöräilytaustasta on etua, mutta koska varsinaiset cc-pyörät ovat lähempänä maantiepyörää, myös maantieajajien on helppo tulla lajiin.

Millaisella reitillä voin harjoitella?
Nyrkkisääntönä reitin luomiselle on, ettei reitti ole niin hankala, että jousitetulla maastopyörällä pääsisi kovempaa. Juurakot, kivikot ja pitkät kapeat röykkyiset polut eivät kuulu cyclocrossiin. Hyvä cyclocross-rata on 2-3.5km pituinen ja yhdistää mm. nurmikkoalueita, asfalttia, sorateitä, pehmeää hiekkaa ja mutaa. Haasteet tulevat tiukoista mutkista, kovista kiihdytyksistä, vaikeista voimaa ja tekniikkaa vaativista osuuksista, jyrkistä ja yhtäkkisistä ylä- ja alamäistä sekä fyysisistä esteistä joissa ajaja pakotetaan laskeutumaan pyörän päältä ja juoksemaan. Esteitä voi olla tien tukkivat puut, portaat tai jopa ylipehmeät hiekkaosuudet. Esteiden ylittäminen nopeasti ja sulavasti vaatii paljon teknistä harjoittelua. Taitavimmat cyclocross-ajajat tekevätkin esteiden ylittämisestä jo taiteenmuodon, josta kokematon katsoja jopa hämmentyy!

Miten pääsen mukaan?
Suomen cyclocross-kilpailuihin voi yleensä osallistua maastopyörälläkin, jos ei omista cc-pyörää. Lajiin pääsee sisälle käymällä katsomassa kisoja tai rohkeasti kokeilemalla.

Antti K./OPP 20.02.2011Takaisin CC-osioon